PRVAK NLB WHEEL LIGE V 16. SEZONI 2023-2024 JE EKIPA KKI VRBAS

V športni dvorani hale Tivoli v Ljubljani so se ekipe, ki so v letošnji 16. sezoni v rednem delu odigrale štiri kroge in polfinalno srečanje, še zadnjič srečale in se pomerile za končne uvrstitve. Naslov prvaka lige je osvojila ekipa KKI Vrbas, ki se je ekipi KIK Zmaj oddolžila za lanski poraz. Tretja je bila Parasport Slovenia, četrta KK OSI Paramont, peta KKK Singidunum-Crvena zvezda, šesta pa KKI Zagreb. Tekmovanje je tudi v letošnji sezoni, v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije vodil, Gregor Gračner, nastopilo pa je šest ekip iz petih držav – KK OSI Paramont (Črna Gora), KKK Singidunum Crvena zvezda (Srbija), KKI Vrbas in KIK Zmaj Gradačac (obe BiH).
Tudi v tej sezoni velja izpostaviti dobro sodelovanje med Ligo NLB Wheel in Ligo ABA. Zato sta na turnirju v Ljubljani košarkarje obiskala in pozdravila Rok Radović in Luka Ščuka, košarkarja Cedevite Olimpije.
V finalnem srečanju so ekipe odigrale tri tekme in dobili smo končne uvrstitve  v 16. sezoni NLB Wheel lige. Najprej sta se za 5. mesto pomeril KKK Singidunum-Crvena zvezda in KKI Zagreb, ki sta skozi sezono osvojili najmanj točk. V tokratni tekmi so bili bolj zbrani Beograjčani, ki so polčas zaključili s 34:19, zmagali pa z rezultatom 66:47
Druga tekma je zmagovalni ekipi prinesla pokal in uvrstitev na tretje mesto. Pod koši sta se srečali Parasport Slovenia in KK OSI Paramont. Torej ekipi iz sredine lestvice. Slovenija je odlično začela in po prvi četrtini vodila s 25:11. V nadaljevanju je prednost le še stopnjevala (polčas 41:11) in tekmo suvereno dobila z rezultatom 77:40.
V finalni in hkrati zaključni tekmi 16. sezone NLB Wheel lige sta se udarili ekipi iz BiH – KKI Vrbas in KIK Zmaj. Banjalučani so bili skozi celotno tekmo boljši in so z rezultatom 89:73 zasluženo slavili in osvojili zmagovalni pokal.
Tehnični delegat je bil Žarko Tomšič, tekme pa so sodili hrvaški sodniki: Krunoslav Peić, Dražen Štrok in Hrvoje Pencinger.
Lestvica
1. mesto – KIK VRBAS
2. mesto – KIK ZMAJ
3. mesto – Parasport Slovenija
4. mesto – KK OSI Paramont
5. mesto – KKK Singidunum-Crvena zvezda
6. mesto – KKI Zagreb
Skozi 16. sezono je delo v ligi usklajeval izvršni odbor, ki ga vodi predsednik Dražen Štrok, sodelujejo pa  člani: Gregor Gračner, Žarko Tomšič, Biljana Nedić in Vladan Nikolić.
Ob zaključku sta udeležence pozdravila Dane Kastelic, državni svetnik in predsednik Zveze paraplegikov Slovenije in Andrej Užmah, predstavnik vodstva poslovne mreže NLB, d.d. Pokal zmagovalni ekipi sta podelila Dane Kastelic in Andrej Užmah.
Gregor Gračner, Rok Radović in Luka Ščuka so podelili Ramu Rekanoviću pokal za najboljšega strelca sezone (173 košev), Arnelu Muliću pokal za najboljšega asistenta sezone (38 asistenc), Željku Ćirkoviću pokal za najboljšega skakalca (57 skokov) in Ramu Rekanoviću pokal za MVP igralca sezone.
Po izboru ekip je bila izbrana najboljša petorka letošnje sezone – Pero Kuzmanović (1)  (KIK Vrbas Banja Luka), Ante Štimac (2.5) (KIK Vrbas Banja Luka), Ramo Rekanović (4.5)  (OSI Paramont), Haris Kuduzović (3.5) (Parasport Slovenia), Amir Čolić (1) (OSI Paramont).
Na zaključni slovesnosti je predstavnik NLB d.d. Andrej Užmah predal nova invalidska vozička dvema košarkarjema (Radmilo Baranin (KK OSI Paramont) in Kristijan Čabraja (KKI Zagreb)).
Generalni pokrovitelj je bila Nova ljubljanska banka, srebrni pokrovitelj je bil Bauerfeind, medijski pa Košarka.si.

Foto: Robi Verbajs