KIK Zmaj 23

PRVAK NLB WHEEL LIGE JE KIK ZMAJ – GRADAČAC

V športni dvorani Stožice v Ljubljani je 21. maja 2023 potekalo zaključno finalno tekmovanje ekip Regionalne NLB Wheel lige v sezoni 2022-2023. Najvišjo lovoriko je nekoliko presenetljivo osvojila KIK Zmaj iz Gradačca, ki je v finalnem srečanju premagala KKI Vrbas.
Tretje mesto je osvojila slovenska ekipa Parasport Slovenia, četrto KK OSI Paramont iz Črne Gore, peto KKI Zagreb iz Hrvaške, šesto pa Singidunum-Crvena zvezda iz Srbije.
Finalno srečanje je potekalo v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije, Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite in regionalne Lige ABA.
V letošnji sezoni so ekipe prvi krog odigrale 15. novembra 2022 v Zagrebu, drugi 4. decembra 2022 v Beogradu, tretji 25. februarja 2023 v Podgorici, četrti 19. marca 2023 v Gradačcu, polfinalne tekme pa 22. aprila 2023 v Banja Luki.
V polfinalnem srečanju je KKI Vrbas z rezultatom 91:56 brez težav premagala ekipo Paramont, ekipa KIK Zmaj pa v bolj izenačeni tekmi Parasport Slovenio z rezultatom 61:56. Na vseh tekmah in v vseh mestih so košarkarje ob uradnih otvoritvah v pozdravnih nagovorih nagovorili: nekdanji vrhunski košarkarji, športni funkcionarji in predstavniki generalnega pokrovitelja Nove ljubljanske banke.
Na finalnem srečanju v ljubljanskih Stožicah, kjer se je za končne uvrstitve borilo vseh šest ekip, so košarkarje z nagovori počastili: Andrej Lasič – član uprave NLB, Dubrovko Kmetović – direktor ABA Lige, Dejan Crnek – podžupan Mestne Občine Ljubljana, Dane Kastelic – predsednik Zveze paraplegikov Slovenije in Damijan Lazar – predsednik Zveze ŠIS-SPK.
V uvodni tekmi sta se za peto mesto pomerili Singidunum-Crvena zvezda in KKI Zagreb. Z boljšo igro in rezultatom 59:50, je zmagala KKI Zagreb.
Pokal za tretje mesto je osvojila Parasport Slovenia, ki je s prepričljivo in dobro igro z rezultatom 70:44 ugnala KK OSI Paramont.V zadnji tekmi sta se v finalnem srečanju udarili KKI Vrbas in KIK zmaj. Ekipa iz Banja Luke je veljala za favorita, vendar je z boljšo igro v napadu in v obrambi zmagala ekipa KIK Zmaj.. Z rezultatom 80:69 je osvojila zmagovalni pokal.
Najboljši strelci v letošnji sezoni: Ramo Rekanović – (217) KIK Zmaj, Vlado Švraka – (145), Vahid Omeradžić (116) KK OSI Paramont.
Tekme sta si ogledala delegat tekmovanja Žarko Tomšič in vodja lige Gregor Gračner, sodili pa – Saša Lakić (A), Damir Konusić (BIH) in Dražen Štrok (HR).V zadnji tekmi sta se v finalnem srečanju udarili KKI Vrbas in KIK zmaj. Ekipa iz Banja Luke je veljala za favorita, vendar je z boljšo igro v napadu in v obrambi zmagala ekipa KIK Zmaj.. Z rezultatom 80:69 je osvojila zmagovalni pokal.
Najboljši strelci v letošnji sezoni: Ramo Rekanović – (217) KIK Zmaj, Vlado Švraka – (145), Vahid Omeradžić (116) KK OSI Paramont.
Tekme sta si ogledala delegat tekmovanja Žarko Tomšič in vodja lige Gregor Gračner, sodili pa – Saša Lakić (A), Damir Konusić (BIH) in Dražen Štrok (HR).Pokale so najboljšim ekipam podelil: Andrej Jakšič – direktor Bauerfeind, Dejan Crnek in Sani Bečirovič – športni direktor KK Cedevite Olimpije, medalje pa Damijan Lazar, Dane Kastelic in Andrej Lasič, ki je podelil tudi dva nova košarkarska vozička generalnega pokrovitelja. Prejela sta jih Jovan Jovanović in Negrin M. Halilović. Prehodni pokal sta prvaku podelila Dane Kastelic in Dubravko Kmetovič, v sklopu zaključne slovesnosti pa je Marinko Umičević, predsednik KKI Vrbas, podelil zahvalo Ligi NLB Wheel za dolgoletno uspešno medsebojno sodelovanje. Sani Bečirovič, športni direktor Cedevite Olimpije, je izročil Ramu Rekanoviću pokal za najboljšega strelca, Ante Štimac pa je bil proglašen za MVP-ja sezone.
Tekmovanje v ligi poteka po pravilih IWBF za ekipe s 14.5 igralnimi točkami in po turnirskem sistemu. Generalni in zlati pokrovitelj lige je Nova ljubljanska banka, srebrni Bauerfeind, medijski pa Košarka.si.
Finalne tekme je prenašala Arena Sport TV 4, odmevni košarkarski dogodek pa je imel tudi humanitarno noto, saj je bila na prizorišču tekem parkirana dobrodelna katrca nekdanjega predsednika RS Boruta Pahorja, ki je zbirala donacijska sredstva za triletnega Urbana Miroševiča in Zvezo paraplegikov Slovenije za nakup medicinske aparature.