nlb

ZAČENJA SE 15. SEZONA LIGE NLB WHEEL

nlb

V Zagrebu se 5. oktobra 2022 s prvim turnirjem začenja redni del regionalne košarkarske lige NLB Wheel. Prvi turnir bo potekal v Košarkarskem centru Cedevita v Zagrebu. Tudi v novi sezoni bo košarkarje podpirala NLB d.d., ki je zlati sponzor tekmovanja,

srebrni sponzor lige je podjetje Bauerfeind Slovenija, organizator pa je Zveza paraplegikov Slovenije.
Tudi v novi sezoni pa se veselimo zglednega sodelovanja z Ligo ABA.

Liga NLB Wheel, 1. turnir, Zagreb, 5.11.
KKI Zagreb – KKK Singidunum Crvena zvezda (11.30)
KKI Vrbas – Parasport Slovenia (13.15)
KKK Singidunum Crvena zvezda – KIK Zmaj Gradačac (15.00)
KKI Zagreb – Parasport Slovenia (16.45)
Dosedanji prvaki Lige NLB Wheel:
2008/2009 – KIK Sana
2009/2010 – KIK Sana
2010/2011 – KIK Sana
2011/2012 – KIK Sana
2012/2013 – KKK K3 Sarajevo
2013/2014 – KKI Vrbas
2014/2015 – KKI Vrbas
2015/2016 – KKI Vrbas
2016/2017 – KKI Vrbas
2017/2018 – KKI Vrbas
2018/2019 – KKI Vrbas
2019/2020 – KIK Zmaj
2020/2021 – KKI Vrbas
2021/2022 – KKI Zagreb

Šest klubov, pet držav
V letošnji sezoni bodo v ligi igrali KKI Zagreb (Hrvaška),  KKK Singidunum Crvena zvezda (Srbija),  KK OSI Paramont (Črna gora), Parasport Slovenia (Slovenija), KKI Vrbas (Bosna in Hercegovina) in Zmaj Gradačac (Bosna in Hercegovina). Tekmovale bodo najboljše ekipe s področja nekdanje skupne države, kar daje ligi še poseben čar.

Sistem tekmovanja
Tekmovanje bo potekalo po turnirskem sistemu – prvi turnir je v Zagrebu, potem pa si sledijo turnirji v Beogradu (4. 12. 2022), Podgorici (25. 2. 2023) in Gradačcu (19. 3. 2023), temu pa sledita še polfinalni turnir (23. 4. 2023) in finalni turnir (21. 5. 2023).

Korak naprej pri organizaciji lige
„V soboto se v Zagrebu začenja 15. jubilejna sezona Lige NLB Wheel. Dolga pot je že narejena in mislim, da je delni cilj tudi dosežen, ko smo združili vse najboljše ekipe v prostoru bivše skupne države v našo skupno ligo. Veseli nas, da je tudi vodstvo Lige ABA prepoznalo naš trud in kvaliteto, zato lahko rečem, da smo še korak bližje k skupnemu sodelovanju. Letošnja priprava na začetek lige je bila še posebej intenzivna, saj je vnesenih veliko izboljšav in reorganizacij znotraj vodstva lige. Liga NLB Wheel je liga vseh, kjer si želijo najboljši košarkarji na vozičkih preizkusiti o individualni kakor tudi ekipni kvaliteti. Zato naj liga še naprej deluje in vodi s prefinjenim občutkom, s poudarkom po športnem užitku, rezultatu ter skupnimi prijateljskimi vezmi. Srečno in uspešno vsem,“ je ob začetku tekmovanja dejal vodja lige Gregor Gračner.

Predstavitev klubov:
Prvaki iz Zagreba
Kot aktualni prvak Lige NLB Wheel sezono začenja KKI Zagreb, ki deluje že 24 let. Klub vodi Ivica Vujica, ki je tudi glavni trener. Kapetan zasedbe je Josip Maras. KKI Zagreb je vedno neugodna ekipa za vse nasprotnike, ki jo sestavljajo praktično vsi reprezentanti Hrvaške, razen dvojca Štimac & Demirović, ki igra za ekipo KKI Vrbas. Prvi igralec Zagrebčanov je Alex Franjul. Ekipa se je pred začetkom sezone tudi okrepila: novinci so Nikola Bistrović, Ivica Žagar in Ivan Hromin. KKI Zagreb je 12-kratni hrvaški državni prvak, ki bo v tej sezoni nastopal tudi v domači ligi in pokalu.

Najboljši v regiji
Letos 20 let uspešnega delovanja slavi KKI Vrbas, ki ga vodi predsednik Marinko Umičević, kapetan ekipe je Igor Ignjatović, trener pa Aleksandar Vranješ. Elvir Modronja je najbolj izkušen košarkar. KKI Vrbas je zagotovo najmočnejša ekipa na Balkanu, za njih bosta spet igrala dva italijanska košarkarja, na centrskem položaju pa so iz Sanskega Mosta pripeljali tudi Nermina Hujića. Vodilni igralci sedemkratnih prvakov Lige NLB Wheel so Ademir Demirović, Ante Štimac, Giacomo Tosatto, Vlado Švraka, Nermin Hujić, Pero Kuzmanović. Ekipa bo igrala v prvenstvu in pokalu BiH, prvenstvu in pokalu Republike Srpske ter v Evropi (Euro Cup 1).

Okrepljeni v sezono
KIK Zmaj Gradačac je tradicionalno zelo močna ekipa, ki se je pred to sezono okrepila še z dvema igralcema iz Bihaća, tu izstopa predvsem Ramo Rekanović, eden najboljših centrov v regiji, v klub sta prišla še Amir Čolić in Mihajilo Joksimović. Klub deluje od leta 1998, kapetan moštva je Edis Imširović, trener pa Arnel Mulić. Zasedba bo v novi sezoni igrala v tekmovanjih pokalu in prvenstvu BiH, pokalu Federacije BiH in ligi Bauerfeind.

Na klopi Vladimir Kuzmanović
KKK Singidunum Crvena zvezda je ekipa, ki je obdržala jedro igralcev iz lanske sezone, sigurno bodo neugodni za vse ekipe. Beograjčane so okrepili Lazar Makulović, Pavle Fucić in Nemanja Tadić. Predsednik kluba je najbolj izkušeni košarkar Željko Ćirković, trener zasedbe pa je Vladimir Kuzmanović. Klub je bil ustanovljen leta 2001, do danes je zbral 11 naslovov državnega prvaka. V tej sezoni se bodo merili tudi v Ligi Klubova Srbije.

Tudi košarkar iz Bolgarije
Svojo 2. sezono v Ligi NBL Wheel začenja črnogorska ekipa Košarkaški klub osoba sa invaliditetom “Paramont” Podgorica, ki je bil ustanovljen leta 2008. Vladan Nikolić je predsednik kluba in glavni trener, kapetan moštva pa Nikola Mišurović. Radmilo Baranin je najbolj izkušen igralec. Črnogorska ekipa se je okrepila s precej kvalitetnimi posamezniki iz BIH in enim igralcem iz Bolgarije. V klub so prišli Georgi Ivanov, Elvir Purić, Đasim Menzil in Vahid Omeradzić, ekipo sta zapustila Nermin Hujić in Nermin Pandzić. Ekipa se lahko pohvali s 14 naslovi državnega prvaka, poleg Lige NLB Wheel se bodo Črnogorci merili še v Balkanski ligi (BWBL).

Stavijo na agresivnost in hitrost
Parasport Slovenia vstopa v ligo ambiciozno in vnovič pod taktirko trenerja Žige Kobaševiča. Prvo ime ekipe je Haris Koduzović, vse večjo vlogo ima najmlajši med igralci David Škorjanc, novinec v ekipi je Grega Bulovec, najbolj izkušeno ime ekipe je Milan Slapničar. Parasport Slovenija bo skušala tekmece ogrožati s svojo agresivno obrambo in hitro igro v napadu.

Drago Perko